Frans G. Bengtsson

Sällskapet

Snabblänkar

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse för år 2018

Sedan årsmötet den 21 april 2018 har styrelsen haft följande sammansättning: Johan Asp, ordförande, Gustaf Fryksén, vice ordförande, Charlotta Nord, sekreterare, Sigrun Axelsson, skattmästare, samt ledamöterna Patrik Andersson, Anita Henriksson, Jörgen Holmqvist, Lena Oxelgren och Elis Rogberg.

Årsmötet hölls på Restaurang Finn Inn lördagen den 21 april. Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar höll professor emeritus i rättshistoria Kjell Å Modéer ett föredrag betitlat Från »Tjugotalet in memoriam» till »Röde Orm» — om mellankrigstidens »unga generation» och beredskapstidens litteratur. Under det intressanta föredraget fick åhörarna följa Lundagårdsförfattarna Frans G. Bengtsson, Hjalmar Gullberg, Ivar Harrie och Sigfrid »Tristan» Lindström i deras utveckling, med avstamp i 20-talet, via mellankrigstiden, mot beredskapstidens etablerade författarskap. Under kaffet efter middagen blev det en livlig frågestund med många inlägg. Kvällen avrundades traditionsenligt med En ballad om franske kungens spelmän som unisont sjöngs av mötesdeltagarna till ackompanjemang av Anita Henriksson på dragspel.

Under sommaren fortsatte Patrik Andersson och Johan Asp sina projekt med minnesbiblioteket i Gullspång. Patrik påbörjade arbetet med att kartlägga och dokumentera dedikationer och marginalanteckningar i böckerna. Johan höll föredrag i minnesbiblioteket om bibliotekets historia och om Frans G. Bengtssons syn på böcker och läsning. Johan höll också ett föredrag på Ribbingsfors utifrån författarens omfattande Karl XII-biografi.

Höstmötet hölls lördagen den 6 oktober på Universitetsbiblioteket och i Akademiska Föreningen. Mötet hade denna gång konst som tema och en av utgångspunkterna var Erik Rafael-Rådbergs bronshuvud av Frans G. Bengtsson. Bronshuvudet donerades till sällskapet för några år sedan av Johan Janson i Malmö, och han och hans fru Tove var hedersgäster vid höstmötet. Bronshuvudet har fått en plats på universitetsbiblioteket, och höstmötet inleddes med invigning och avtäckning där. Johan Asp berättade om donationen och porträttets väg till Lunds universitetsbibliotek, en miljö som Frans G. Bengtsson älskade. Mötesdeltagarna intog därefter en god lunch i Akademiska föreningens Tegelbaren under stor trivsel och animerat samtal. Efter kaffet höll fil.lic, konsthistorikern och i många år chefen för Skissernas museum i Lund Jan Torsten Ahlstrand ett mycket uppskattat föredrag om konstnärerna Erik Rafael-Rådberg och Jordi Arkö och den senares tolkningar i textil och litografier av Röde Orm, vilka vid årsskiftet 1992/93 ställdes ut på Skissernas museum. Höstmötet avslutades med försäljning av ett urval ur sällskapets skrifter och böcker.

Inför höstmötet besökte Johan Asp och Anita Henriksson under sommaren Erik Rafael-Rådbergs hem, Österviks kapell i Kristinehamn, vilket idag är ett museum med utställning av konstnärens verk. Konstnärens barnbarn Annica Rafael-Rådberg bjöd på en intressant guidning i museet och berättade om konstnärens liv och verk.

Syster Nita (f. 1927) och syster Britt (f. 1928) är två sjuksköterskor som vårdade Frans G. Bengtsson på Lidköpings lasarett i samband med att han på långfredagen 1954 opererades för en bruten lårbenshals. Trots detta var Frans G. snäll och rolig, har systrarna berättat för Anita. Upprinnelsen till kontakten med de två sjuksköterskorna var en fråga som kom via hemsidan angående en dedikation till en »syster Astrid» i ett exemplar av »Dikter» från 1950, en bok som frågeställaren, Bo Malmborg i Lidköping, hade i sin ägo. Bos fru Birgitta Malmborg förmedlade kontakten med syster Nita, och Bo Malmborg har nu donerat boken till Lunds universitetsbibliotek. Styrelsen hoppas i nästa årsskrift kunna kasta mer ljus över denna händelse i författarens liv.

Frans G. Bengtsson-sällskapet hade vid 2018 års slut cirka 340 medlemmar.

Styrelsen tackar för det gångna året!

Tidigare verksamhetsberättelser

Verksamhetsberättelse för 2017

Verksamhetsberättelse för 2016

Verksamhetsberättelse för 2015

Verksamhetsberättelse för 2014

Verksamhetsberättelse för 2013

Verksamhetsberättelse för 2012

Verksamhetsberättelse för 2011

Verksamhetsberättelse för 2010

Verksamhetsberättelse för 2009

Verksamhetsberättelse för 2008

Verksamhetsberättelse för 2007

Verksamhetsberättelse för 2006

Verksamhetsberättelse för 2005

Verksamhetsberättelse för 2004

Verksamhetsberättelse för 2003

Verksamhetsberättelse för 2002

Verksamhetsberättelse för 2001

Verksamhetsberättelse för 2000