Frans G. Bengtsson

Sällskapet

Snabblänkar

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse för 2007

Sällskapsåret kan anses ha utfallit väl. Skattmästaren låter förhandsmeddela att det ekonomiska tillståndet är fortsatt gott, vilket den här gången inte minst kan hänföras en lyckosam bokförsäljning. I synnerhet var det ”schackboken” som genererade goda intäkter och då inte minst tack vare medlemmarnas generösa svar på styrelsens vädjan om extra bidrag till täckandet av ovanligt höga produktionskostnader. Än en gång, stort och varmt tack till er alla!

Årsmötet avhölls i Lund den 21 april. Birgitta Lindholm och Gunnar Staf valdes att i styrelsen ersätta Jan Clarén och Lennart Ploman (efter lång och framgångsrik tjänstgöring) som båda undanbett sig omval. I övrigt har styrelsen bestått av Jan-Eric Malmquist (ordf.), Sven-Anders Söderpalm (v. ordf.), Owe Axelsson (skattmästare), Kurt Ivarsson (sekr.) samt ledamöterna Pia Brandt, Sune Jakobsson och Svante Nordin.

Efter årsmötesförhandlingarna talade författaren Bo Sköld om Frans G. Bengtssons sonettdiktning. Föredraget finns återgivet i julskriften som dessutom innehöll ett brev från en flicka i Finland till FGB och kommenterat av Svante Nordin, en skoluppsats om bl.a. Röde Orm av dåvarande gymnasieeleven Petter Danielsson (olyckligt i Förordet kallad Andersson, vilket redaktionen beklagar) samt Evert Taubes parafras över »Balladen om franske kungens spelmän».

Sällskapet deltog i symbios med Hjalmar-Gullberg-sällskapet i Bok- och Biblioteksmässan. Sune Jakobsson, Jonas Ellerström och Jesper Hall framträdde med var sitt föredrag på DELS-scenen. Montern var välbesökt och inte minst uppskattade besökarna möjligheten till ett schackparti med internationelle mästaren Jesper Hall. Tack till de medlemmar som med frivillig entusiasm bemannade montern.

Höstmötet försiggick i Lund den 19 oktober under vilket Sune Jakobsson och Svante Nordin gav några kommenterade glimtar ur ett dittills ganska okänt första kapitel till «Den lustgård som jag minns». Ännu opublicerat men på god väg att bli det i Sällskapets regi.

Dessförinnan hade, inte den 4 oktober men väl dagen därpå, Mälarregionen haft sin årliga höstsammankomst i Stockholm med Jonas Ellerström om «Frans G. Bengtsson som översättare».

Bengt Göran Lundholm i Örnsköldsvik har med ett Gåvobrev donerat sin omfattande FGB-samling till Sällskapet. Det är ett stort material som nu finns i Gullspång för att senare sättas upp i anslutning till Minnesbiblioteket. Det senare har under ett halvår varit nedpackat i avvaktan på nya fräscha lokaler, vilka nu ska vara färdigställda. De tidigare på UB i Lund förvarade litografierna av Jordi Arkö med företrädesvis Röde Orm-motiv, och av konstnären sedermera förärade Sällskapet, har genom Sune Jakobssons försorg också de transporterats till Gullspång. Avsikten är att de ska dekorera de fria ytorna i biblioteket och Lions i Gullspång har skänkt 15 000 kronor till inramning av konstverken. Med andra ord, en exposition väl värd förnyad expedition. — Hjärtligt tack till berörda för stor givmildhet!

Under SPF-mästerskapet i schack hade Sällskapet skänkt ett antal exemplar av ”schackboken” att delas ut som tävlingspriser.

Osedvanligt många frågor från allmänheten om Frans G. Bengtsson och hans författarskap anlände stimulerande nog till Styrelsen under verksamhetsåret. Som exempel kan nämnas flickan som ville överraska sin pappa med att kunna tala om var någonstans FGB skrivit om fotboll. En omfattande frågeställning gällde ord, uttryck och metaforer i «En ballad om franske kungens spelmän», en skolelev ville ha tips på böcker om FGB för ett kommande examensarbete. I Spanien finns en svensk mansperson som undrade om (och om inte, varför inte) Röde Orm översatts till spanska. Han kunde i annat fall – möjligen skämtsamt – åta sig att göra det själv eftersom någon översättning inte finns men tydligen skulle vara välkommen. Så varsågod någon! En längre diskussion med sitt ursprung på någon nätsajt avsåg frågan om varför Röde Orm i tidiga versioner slutar « ... fingo de aldrig berättat färdigt om de tider då de rott kalifens skepp och tjänat MIN herre Almansur». Alltmedan det i senare upplagor lyder « ... fingo de aldrig berättat färdigt om de tider då de rott kalifens skepp och tjänat SIN herre Almansur». Ursprungligen ett korrekturfel som det tydligen tog några utgåvor att korrigera, kunde styrelseledamoten Birgitta Lindholm kunskapskunnigt meddela de tacksamma frågeställarna.

Under verksamhetsåret 2007 uppgick antalet medlemmar till ca 450. Skattmästaren vill påminna om medlemsavgiften. Har Du ännu inte erlagt den så gör det snarast, tack. 150:-, familj 200:-, ständigt medlemskap 1000:-.

Lund i mars 2008
Styrelsen

Tidigare verksamhetsberättelser

Verksamhetsberättelse för 2006

Verksamhetsberättelse för 2005

Verksamhetsberättelse för 2004

Verksamhetsberättelse för 2003

Verksamhetsberättelse för 2002

Verksamhetsberättelse för 2001

Verksamhetsberättelse för 2000