Frans G. Bengtsson

Sällskapet

Länkar

Snabblänkar

Länkar

Frans G. Bengtssons minnesbibliotek

Kommunbiblioteket i Gullspång har en avdelning ägnad åt Frans G. Bengtsson; merparten av hans omfattande bibliotek finns bevarat där, tillsammans med ett bastant skrivbord och en del originaldokument. Sune Jakobsson har katalogiserat biblioteket, och det är möjligt att söka i katalogen på webben.

Mer information om kan du få på en separat hemsida, gullspang.fgb-sallskapet.org.

DELS – De Litterära Sällskapens Samarbetsnämnd

Frans G. Bengtsson-sällskapet är medlemmar i De Litterära Sällskapens Samarbetsnämnd, DELS. DELS huvudsakliga uppgifter är att sprida kännedom om de litterära sällskapen och att samordna verksamhet av intresse för flera sällskap.

Mer information om DELS kan du få på deras hemsida, www.dels.nu.

Hjalmar Gullberg-sällskapet

Hjalmar Gullberg och Frans G. Bengtsson tillhörde båda den klassiska studenttidningen Lundagårds bidragsgivare, något som bland annat resulterade i en skämtsam pastisch på Omar Khayyams Rubaiyat, «Rubaiyat om Lund», som sällskapet för några år sedan gav ut i sin skriftserie.

Mer information om Hjalmar Gullberg och Hjalmar Gullberg-sällskapet får du på deras hemsida, www.hjalmargullberg.se.

Frank Heller-sällskapet

Frank Heller En annan författare med lundaanknytning var Gunnar Serner, mer känd under sin pseudonym Frank Heller. Mer information om Frank Heller och hans sällskap får du på deras hemsida, www.frankhellersallskapet.se.

Piraten-sällskapet

Fritiof Nilsson Piraten Frans G Bengtsson var också bekant med Fritiof Nilsson Piraten, som i första hand är känd för sina skildringar från Österlen. De två medverkade bland annat i ett antal radioprogram i början av 40-talet. Mer information om Fritiof Nilsson Piraten och hans sällskap får du på deras hemsida, www.piratensallskapet.se.

Fakiren-sällskapet

Falstaff, fakir Axel Wallengren, mer känd under pseudonymen »Falstaff, fakir», var en av dem som formade den studentikosa humorn i Lund. Mer information om Axel Wallengren och hans sällskap får du på deras hemsida, www.fakirensallskapet.se.

Om Frans G. Bengtsson i Parnass 2/2010

Parnass nr 2/2010 var ett temanummer om de skånska litterära sällskapen och deras respektive författare. Här fanns en kort artikel betitlad »I Skåne med Frans G. Bengtsson» behäftad med en del sakfel som inte är skribentens. En längre och mer korrekt version kan läsas här.