Frans G. Bengtsson

Sällskapet

Snabblänkar

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse för 2017

Sedan årsmötet i april 2017 har styrelsen haft följande sammansättning: Johan Asp, ordförande, Gustaf Fryksén, vice ordförande, Charlotta Nord, sekreterare, Sigrun Axelsson, skattmästare, samt ledamöterna Patrik Andersson, Anita Henriksson, Jörgen Holmqvist, Elis Rogberg och Sven Anders Söderpalm.

2017 gick mångårige styrelseledamoten Sune Jakobsson bort. Vid begravningen i Amnehärads kyrka representerade Johan Asp och Gustaf Fryksén styrelsen och sällskapet. Före hemfärden besökte de Ribbingsfors tillsammans med Kim, Ulla och Ylva Bengtsson.

Årsmötet hölls på Restaurang Finn Inn lördagen den 22 april. Arkeologen och forskningschefen Sven Rosborn talade om Vikingar-Harald Blåtand-Röde Orm. I föredraget uttryckte Rosborn stor beundran för Frans G. Bengtssons research inför författandet av Röde Orm, och föredraget ändade i en skräll: Harald Blåtands grav har nyligen hittats, i Polen, av Rosborn och några av hans kollegor! Frågestunden och diskussionen till kaffet efter middagen blev minst sagt livlig, med många inlägg. Liksom 2016 avrundades kvällen med att deltagarna unisont sjöng En ballad om den franske kungens spelmän till dragspelsackompanjemang av Anita Henriksson.

Johan Asp, Gustaf Fryksén och Patrik Andersson inledde 2017 ett projekt med syftet att fortsätta dokumenterandet, bevarandet och förvaltandet av Frans G. Bengtssons minnesbibliotek i Gullspång, detta som Sune Jakobsson arbetade med under många år.

Höstmötet 2017 ägde rum den 9 september på Akademiska Föreningen i Lund. Fredrik Tersmeden visade AF:s arkiv, och därefter intogs en trivsamt högljudd lunch på Tegelbaren. Till kaffet talade Fredrik Tersmeden ånyo, nu om Studenttidningen Lundagård och Frans G. Bengtsson på 1920-talet. Föredraget finns återgivet i årsskriften 2017. Höstmötet avslutades med en lyckad försäljning av ett urval ur sällskapets skrifter och böcker.

Röde Orm gavs som spex av Lundaspexarna på Akademiska föreningen i december 2017. Johan Asp, Sigrun Axelsson och Gustaf Fryksén närvarade vid spexet, liksom Frans G. Bengtssons barnbarn Ylva.

Syster Nita (f. 1927) och syster Britt (f. 1928) är två sjuksköterskor som vårdade Frans G. Bengtsson på Lidköpings lasarett i samband med att han på långfredagen 1954 opererades för en bruten lårbenshals. Trots detta var Frans G. snäll och rolig, har systrarna berättat för Anita. Upprinnelsen till kontakten med de två sjuksköterskorna var en fråga som kom via hemsidan angående en dedikation till en »syster Astrid» i ett exemplar av »Dikter» från 1950, en bok som frågeställaren, Bo Malmborg i Lidköping, hade i sin ägo. Bos fru Birgitta Malmborg förmedlade kontakten med syster Nita, och Bo Malmborg har nu donerat boken till Lunds universitetsbibliotek. Styrelsen hoppas i nästa årsskrift kunna kasta mer ljus över denna händelse i författarens liv.

Årsskriften 2017, som skickades ut till medlemmarna i början av 2018, hade »Frans G. Bengtssons 20-tal» som tema.

Frans G. Bengtsson-sällskapet hade vid 2017 års slut cirka 340 medlemmar.

Styrelsen tackar för det gångna året!

Tidigare verksamhetsberättelser

Verksamhetsberättelse för 2016

Verksamhetsberättelse för 2015

Verksamhetsberättelse för 2014

Verksamhetsberättelse för 2013

Verksamhetsberättelse för 2012

Verksamhetsberättelse för 2011

Verksamhetsberättelse för 2010

Verksamhetsberättelse för 2009

Verksamhetsberättelse för 2008

Verksamhetsberättelse för 2007

Verksamhetsberättelse för 2006

Verksamhetsberättelse för 2005

Verksamhetsberättelse för 2004

Verksamhetsberättelse för 2003

Verksamhetsberättelse för 2002

Verksamhetsberättelse för 2001

Verksamhetsberättelse för 2000